Der er ikke så mange danske eksportchauffører tilbage, da de skiftende danske regeringer har ønsket, at erhvervet skulle uddø. Dette har de sikret sig ved hjælp af absurd høje skatter på chaufførernes løn, der dermed satte de danske eksportvognmænd i en umulig konkurrencesituation. Og resultatet udeblev heller ikke – der er svært langt mellem de danske lastbiler i det sydlige Europa i dag. Engang var det mere normen end undtagelsen at kunne tælle over 50 danske lastbiler på turen fra Brenner til Verona. I dag kan du sagtens køre turen uden et møde én eneste.

Europa som marked

Det er ikke sådan, når det handler om nationale transporter i Danmark – og i langt mindre grad når det handler om Skadinavien. Der er stadig danske lastbiler på vejene, og vognmændende har da også gearet sig til at være mere konkurrencedygtige. Det har de gjort på mange fronter, og en af dem er indkøb af materiel!

Hvor det tidligere var stort set ikke eksisterende at gå på jagt efter brugte og nye lastbiler udenfor Danmarks grænser, er det i dag helt almindeligt ta drage fordelene af det meget større udvalg og dermed større konkurrence. Nu om dage betyder det reelt intet, om en vognmand køber en lastbil i Viborg eller i Budapest i relation til besvær, papirarbejde etc.

Det er blandt andet hjemmesider som https://www.truck1-dk.com/ , der gør det nemt for vognmændene. Og det gælder faktisk også, når vognparken skal udskiftes, for meget ofte er det en bedre forretning at sælge den brugte lastbil i for eksempel det østlige Europa, end det er at lade en dansk forhandler tage den ind. Og med Truck1.EU som firmaet hedder, er det en såre simpel proces.

Kan det rulle, kan du finde det

Det er så ikke kun lastbiler og anhængere, der er blevet en “national” vare internt i EU – det er også mere eksotiske ting som for eksempel brugte ambulancer, reservedele til køretøjer etc. I en skærpet konkurrencesituation er det i nicherne, vognmænd og entreprenører skal finde pengene, og kan der spares for eksempel 5.000 kroner på en brugt og velfungerende gearkasse ved at købe den i Østrig, er det 5.000 kroner lige til bundlinjen.

Det er positivt midt i det triste over et erhvervs næsten uddøen, at vognmændene finder nye veje, ikke?