Advokat til skelforretning

Min store dreng er endelig kommet i gang på universitetet. Han har glædet sig, siden han fik at vide, at han er blevet optaget på jura. Han vil være advokat. Men han vil ikke være forsvarsadvokat. Vi har talt meget om det. Han har undersøgt meget om hvad det, inden han blev optaget. Jeg kan huske, at jeg tit har fundet ham sovende foran sin computerskærm, og der har bare stået noget i retning af: ”Forsvarsadvokat strafferet” i søgefeltet på hans browser. Nej, min søn vil være almindelig advokat. Sådan en, der tager sig af sager om injurier, og som ved alt om injurielovgivningen. Han vil beskæftige sig med sager, der er almindelige, og som ikke vækker særligt meget opsigt. Ikke noget med at skulle udtale sig til medierne om en eller anden frygtelig forbrydelse.

En retfærdig verden

For ham handler det om, at han vil have, at verden skal være retfærdig, og at almindelige mennesker skal vide, at de bliver behandlet retfærdigt alt efter, hvad loven siger. Derfor taler han også om naboret. Han vil med andre ord ud i de felter, hvor almindelige mennesker oftest bliver involveret i en retssag. Det kan være en skelforretning, siger han. Eller det kan være en sag om fejl og mangler ved fast ejendom – læs om det her. Jeg beundrer ham faktisk for hans holdning, men jeg er ikke sikker på, at han er helt klar over, hvad han vil endnu.

Hjælpe mennesker

Det her med at være til stede og hjælpe almindelige mennesker sætter jeg ualmindeligt stor pris på. På den anden side kan man være en god advokat for alle mulige typer af sager? Altså i min optik så er der langt imellem en injuriesag og en sag, der handler om hævd. Kræver den slags sager ikke to helt forskellige måder at analysere og behandle dem på? Jeg kan ikke give et svar. Men jeg har på fornemmelsen, at svaret er ja.

Jeg håber, at min søn vil finde sig til rette et sted i alle de store og komplekse felter, som en god advokat skal kunne håndtere. Om det bliver boligret – eller naboret, som han kalder det, eller om det bliver strafferet, er sådan set ligegyldigt for mig. Så længe han bare er glad og entusiastisk over sine valg, så skal han nok få et godt liv.

Få et godt og bredt indblik

Derfor kan jeg også kun give ham et godt råd: Prøv at få et indblik i alle de store felter. Prøv at finde et studiejob inden for det felt, du er mest interesseret i. Prøv at arbejde sammen med dygtige advokater i Aarhus, så du får noget erfaring og derefter kan tage et bedre valg. Jeg vil jo nødig se ham gå i stå som 35-årig, når han er færdiguddannet, og har arbejdet nogle år som advokat med speciale i naboret. Hvis han så – på det tidspunkt – finder ud af, at naboret ikke er lige det, han havde troet, så vil det muligvis være for sent for ham at sadle om. Og han vil blive bitter. Håber virkeligt, at han følger mit råd.