Min datter har gang i sin Etsy-shop. Jeg troede det ikke, men hun formår faktisk at sælge nogle af de her armbånd, hun laver. Det er ikke mange, men det giver hende penge til at købe materialerne, hun bruger.
Forleden kom hun så og fortalte mig, at hun gerne vil have en lamineringsmaskine og en regnemaskine, så forretningen kan blive mere professionel. Hun er åbenbart ved at lægge et budget for sin forretning og hobby. Så jeg kan forstå det her med regnemaskinen. Men lamineringsmaskinen – hvad skal hun bruge den til?

Laminering

Hun fortalte mig, at hvis hun bruger nogle penge på at købe en lamineringsmaskine, så kan hun spare nogle penge til at få trykt det her visitkort, hun lægger ved, når hun sender varerne til kunderne. Jeg tænkte, at det lød fornuftigt nok, men har hun tænkt på, at de her lamineringslommer, som hun skal bruge, også koster penge. Og at de skal skæres fint til? Er det ikke billigere i længden, hvis hun bare får trykt visitkortene. Til det har hun et argument, som jeg har svært ved at argumentere imod. Hun fortæller mig, nemlig at man kan købe lamineringslommer stykvis. Det betyder, at hun ikke er nødt til at købe 200 ad gangen. På den måde har hun frihed til at ændre på kortets design og motiver.

Ok, den havde jeg ikke lige set komme. Men der er logik i det. Jeg ved, at hun arbejder med at individualisere shoppens image, så det er svært for mig at sige, at jeg ikke vil hjælpe hende økonomisk med at købe en lamineringsmaskine.
Da jeg trækker lidt på det, kommer hun med endnu et argument: Jeg må gerne låne lamineringsmaskinen, hvis jeg eventuelt vil laminere en af hendes lillebrors tegninger. Ok, jeg er solgt. Selvfølgelig skal hun have en lamineringsmaskine. Og også en regnemaskine. Jeg spørger hende, om jeg mon kunne være sikker på, at hun giver mig et budget for hver måned. Indtjening, udgifter og profit? Det lover hun.

Kontormaskiner

Ok, så tager vi i byen og køber de to maskiner. Ved du, hvad en lamineringsmaskine koster? Jeg har en idé, men vil godt lige finde ud af, hvad hun har tænkt, at sådan en koster. Hun nævner for mig, at det ikke behøver at være den dyreste maskine, man kan få. Bare en til hobbybrug. Ok. Så er jeg lidt roligere. Jeg fortæller hende, at den ikke må koste mere end 500 kr. Og at det er en del af hendes fødselsdagsgave. Hun skal lære, at ting koster penge, og at man som forretningsdrivende skal indregne udgifter til udstyr. Man kan ikke bare regne med, at mor og far lige kan skyde kapital i firmaet, når man har brug for udstyr.

Vi tager ind til forretningen, hvor hun har set lamineringsmaskinen. Den koster lidt mere end 500 kroner, men den er smart, og jeg kan se, at hun har forelsket sig i den. Den er pink. Yndlingsfarven. Aha. Heldigvis var der et lamineringslomme-starter-kit med ved købet. Vi sikrede os, dog, at hun kan købe andre lommer, som også kan bruges til maskinen.