Byerne er ved at drukne i biltrafik, os og udstødning – og parkering er nærmest en umulighed. Sådan er billedet i mange byer over hele verden – og også i København, hvor denne historie tager sit udgangspunkt. For turister fra hele verden er København kendt for sine mange cyklister, og det har altid været en kilde til evig undren hos mig, at der ikke er flere erhvervsvirksomheder, der for alvor har fået øjnene op for cyklen som transportmiddel. Bevares – der er cykelbude. Men ellers?

Låsesmed på cykel

Der er i hvert fald én virksomhed, vi kender til, der har genopfundet cyklen som transportmiddel i København, og det er såmænd en låsesmed: https://www.dencyklendelaasesmed.dk/

Ideen er ikke ny, men den har været i glemmebogen i årtier, og resultatet er da også, at bybilledet er skæmmet i voldsom grad af forurenende servicevogne, der må kæmpe om de få parkeringspladser. Men ikke Birger, som låsesmeden hedder. Han ruller kækt forbi de mange bilkøer i myldretiderne, stiller cyklen foran sin kundes adresse – og så går han på arbejde med det, han er specialist i: Tyverisikring og nøgler

Ikke for alle – men for mange

Jeg er helt med på, at det ikke er alle servicevirksomheder, der reelt kan transportere sig på cykel. Men mange kan. Og medmindre vi har overset noget, er det kun Den Cyklende Låsesmed, der gør det i København i dag.

Det er klart, at konceptet ikke helt holder, hvis vi er ude på landet, hvor der kan være meget langt mellem kunderne. Men inde i København, Aarhus, Odense og andre store byer holder det altså. For eksempel i København, hvor de forskellige områder af byen jo trods alt ligger ret tæt på hinanden, som du kan se her.

Jeg ville ikke være bange for at købe aktier i en virksomhed, der tager den slags miljøvenlig transport til sig i det omfang, det er muligt. Jeg er nemlig overbevist om, at det bliver en stadigt større konkurrenceparameter at drive alle aspekter af en virksomhed bæredygtigt.