Der er megen tale om den del af SEO, der handler om at skaffe links til hjemmesider. Og det betyder – helt naturligt – at der er langt flere ammestuehistorier i omløb, end godt er. Derfor har vi her på redaktionen besluttet at grave lidt dybere ned i emnet, og servere resultat i en artikel, der er kort nok til, at alle kan holde ud at læse den. Det er vores håb, at vi med indkaldt hjælp fra en ekspert kan afdække hvad der er sandt og usandt. Lad os kaste os ud i det!
Hvorfor skaffe links?
Siden Google for alvor tog markedet for søgninger på nettet, har links været en integreret del af den yderst omfattende og komplicerede algoritme, der styrer hvordan firmaet vælger at præsentere søgeresultater. Med “hvordan” menes naturligvis rækkefølgen.
Baggrunden for det er, at man har vurderet, at gode sider får masser af links fra andre hjemmesider – altså at links er en slags anbefaling. Og det giver da også mening i langt de fleste tilfælde. Derfor er det, der kaldes for linkbuilding (læs mere her), en integreret del af det arbejde, der udføres for at skabe synlighed i Google og andre søgemaskiner.
Hvordan får man links til sin hjemmeside?
Det lyder nemt, men det er faktisk svært for de fleste. Ofte er der dog nemme links at få, som også er yderst meningsfulde for alle inkl. søgemaskinerne. Det kan for eksempel være:
- Links fra leverandører til dit firma
- Links fra købere af dine varer/ydelser
- Links fra erhvervsforeninger og andre foreninger, du er medlem af
- Links fra guides og lokale medier
Allerede med de ovesntående ideer har de fleste mulighed for at få skaffet links. Men det er stort set aldrig nok! Der skal mere til, og her kommer der så andre metoder ind i billedet.
Outreach links
Den såkaldte outreach-metode består – firkantet sagt – i at tage kontakt til andre hjemmesider, der på den ene eller anden vis kan have relevans for din egen hjemmeside. Det kunne være webshops, der sælger supplerende produkter, det kunne være aviser og fagmedier og meget andet.
For overhovedet at have en chance for at få disse hjemmesider til at linke til din, skal du have indhold på din hjemmeside, der er interessant og relevant for dem. Lad os tage et eksempel:
Du har skrevet en formidabel artikel om energibesparelser i husholdningen. Du kan nu kontakte alle hjemmesider, der har indhold om miljøbeskyttelse og energi og henvise dem til din artikel med et forslag om, at de linker til den, da din artikel giver lødig og korrekt information om et emne, deres læsere er interesserede i.
Lyder det besværligt? Det er det også! Og hitraten er ofte ganske lav. Men det er gode og effektive links, du får ud af det – også selvom du måske kun får 1 link for hver 10, du forsøger at skaffe.
Købte links
Købte links er links, du på den ene eller den anden måde betaler penge eller ydelser for.
Langt de fleste firmaer, der arbejder med SEO, tilbyder også forskellige former for linkbuilding. Mange siger, at de ikke arbejder med at købe links overhovedet, men det ændrer ikke på det faktum, at betaler du dem for at skaffe links, har du købt links.
Det bedste råd, vi har fået under hele researchen til denne artikel er:
Glem alle de fine forklaringer! Tag kontakt til det SEO bureau, du er interesseret i og bed om et par referencer fra dem på firmaer, der har købt linkbuilding hos dem. Tal med de firmaer og få deres meldinger om, hvad der har virket.
Kogt ind til benet: Branchen er velforsynet med selvudnævnte eksperter og en vis portion skinhellige, der ikke sætter kundens tarv over alt andet. I sidste instans er det kun virkeligheden, der tæller, og derfor bør du kræve adgang til et par referencer. Så får du nemlig et ærligt svar fra mennesker, der faktuelt har købt ydelser hos det firma, du overvejer at lægge dine penge hos.
God fornøjelse med at skaffe links til din hjemmeside!
Hvad betyder links for SEO?
Meget! Links er en integreret del af en god strategi for SEO.
Kan man få hjælp til at skaffe links?
Ethvert seriøst og professionelt SEO bureau kan hjælpe med links - men metoderne, der bruges, er vidt forskellige.
Er alle links lige gode?
Nej - langt fra! Er du på det danske marked, er et link fra en dansk hjemmeside og fra relevant indhold meget mere værd for dig end et link fra en ikke dansk hjemmeside.